Alles over leder

 

Ledersoorten

Leder wordt gemaakt door het looien van huiden, waarbij de bederfelijke huid wordt getransformeerd in een duurzaam materiaal. Leder is pas leder als de huid gelooid en behandeld is. Er zijn diverse methoden waarmee leer behandeld, gekleurd en beschermt kan worden, hieronder vindt u de meest voorkomende varianten.

 

Nerf- en splitleder

Allereerst is leder op te delen in twee grote groepen, namelijk nerf- en splitleder. Doordat de gelooide huid vaak te dik is om direct te verwerken wordt het leer in 2 en soms wel 3 lagen gespleten. De buitenste laag noemen we nerf leer. Dit is de opperhuid en deze vertoont alle natuurlijke plekken, zoals huidplooien, insectenbeten, littekens e.d. die er in de huid aanwezig zijn. Dit is tevens het meest duurzame deel van de huid en heeft de meest natuurlijke uitstraling. Het is ook het meest kostbare deel van de huid.  Dit deel van het leer wordt gebruikt voor het aanzicht van lederen items.

De binnenste laag van het leer, het zogenaamde splitleder, is niet van dusdanige kwaliteit dat het direct gebruikt kan worden voor het vervaardigen van lederen items. Door het te verven en  kunstmatig een nerf tekening  aan te brengen in de kleurlaag is het geschikt voor bijvoorbeeld de achterzijde van meubels. Door het te verstevigen, met bijvoorbeeld een PU coating is het beter geschikt voor gebruiksvoorwerpen. Ook suède wordt gemaakt vanuit de split.  

 

Delen of splijten van het leder in nerf- en splitleder

 

Aniline Leder

Aniline leder ook wel vol aniline genoemd is de opperhuid in zijn meest zuivere vorm. Alle natuurlijke littekens zijn zichtbaar en de behandeling is minimaal, cosmetische correcties op dit type leer zijn niet mogelijk.  Voor dit type leder komen dan ook alleen de beste huiden in aanmerking wat zich dan ook weerspiegelt in de prijs. Het leder wordt gekleurd in een bad en er worden verder geen coatings aangebracht. Dit resulteert is een leersoort met een prachtige natuurlijke uitstraling waarvan geen twee huiden hetzelfde zijn. U koopt dan ook een exclusief item dat zijn eigen verhaal verteld.

Voordelen van aniline leder;

De meest natuurlijke leersoort die er is, het voelt erg zacht en delicaat en draagt al de natuurlijke tekeningen van de originele huid. Het voelt lekker warm in de winter en voelt koel aan en ventileert uitstekend in de zomer.  

Nadelen van aniline leder;

Doordat er geen beschermende laag is aangebracht is absorbeert het leder zeer goed. Hierdoor is het erg gevoelig voor vlekken en verkleuring.

 

Aniline leder, open structuur zonder enige coating.

 

Semi aniline leder

Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.  Het heeft nog steeds een groot deel van de natuurlijke tekening van de originele huid maar voelt iets steviger aan.  

Voordelen van semi aniline leder;

Het is makkelijker schoon te houden dan vol-aniline en heeft nog steeds een groot deel van de originele tekening van de huid. Het heeft minder last van rek dan bijvoorbeeld een gedekverfde leersoort waardoor de kans op craquelé eigenlijk niet aanwezig is. 

Nadelen van semi aniline leder;

Het voelt en oogt iets minder natuurlijk dan vol-aniline en is evengoed nog gevoelig voor vlekken en kleurverlies.

 

Semi aniline leder, open structuur met een lichte coating

 

 

Gedekverfd leder

Gedekverfd leder, ook wel gepigmenteerd leder genoemd is de minst kwetsbare soort uit de nerfleders. Huiden die niet voldoen aan aniline of semi aniline kwaliteit worden voorzien van een verfcoating waarin eventueel nog een nerfcorrectie plaatsvindt. Oneffenheden in de huid verdwijnen waardoor ook het grootste deel van de natuurlijke tekening verloren gaat. Het is uitstekend bestand tegen vlekken en vervuiling en eenvoudig in onderhoud. Dit is dan ook de meest voorkomende leersoort.   

Voordelen van gedekverfd leder;

De manier waarop deze leersoort gemaakt wordt maakt het erg duurzaam en slijtvast. Het is zeer goed uv-bestendig en kleurvast. Kleuren zijn uniform en alle gebreken aan de huid worden gemaskeerd door de toplaag. Waar semi aniline alleen maar een dunne beschermlaag heeft, heeft gedekverfd leer een dikkere toplaag. Eenvoudig schoon te maken en te onderhouden

Nadelen van gedekverfd leder;

Door de dikkere toplaag ademt het leer minder goed en duurt het langer voordat het lichaamswarmte heeft opgenomen. De toplaag kan op den duur barsten of slijtage vertonen, correct onderhoud is een must.   

 

Gedekverfd leder

 

 

Bicast leder

Bicast leder (of bycast) wordt gemaakt vanuit het splitgedeelte van de huid. Dit deel is minder duurzaam, minder soepel en minder sterk. Om bicast te maken wordt het voorzien van een dikke polyurethaan toplaag welke tevens voor de stevigheid dient. De coating wordt vaak met een nerfstructuur geprint waardoor het oogt als een nerfleder. Bicast is te herkennen aan het hoogglanzende oppervlak en wordt veel in de meubel industrie toegepast in bijvoorbeeld bankstellen of stoelen met antiek voorkomen. Het wordt gedaan om op een voordelige manier meubels te produceren die toch de term "echt leder" dragen. Door de dikke toplaag worden slechte plekken in het splitleder gemaskeerd, deze kunnen zich spontaan openbaren na een aantal jaren in de vorm van scheuren of ernstige craquelé.  

Voordelen van bicast leder;

Zeer eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, zeer kleurvast en kleurecht. 

Nadelen van bicast leder;

Het leder kan onnatuurlijk aanvoelen en ogen, het ademt niet waardoor het makkelijk aan de huid plakt. Door de dikke kunststoflaag is de kwaliteit van het onderliggende leer niet te bepalen.   

 

Bicast leder, een dikke polyurethaan laag aangebracht op het oppervlak.

 

 

Pull-up leder

Pull-up leder is een zeer natuurlijk ogende leersoort voorzien van een speciale coating. Het leer verandert licht van kleur wanneer het opgerekt wordt doordat er minieme barstjes in de coating ontstaan welke zorgen voor een andere lichtbreking. Deze kleurveranderingen kunnen teniet gedaan worden met warmte, doormiddel van bijvoorbeeld föhnen of opwrijven.   

Voordelen van pull-up leder;

Pull-up heeft een zeer natuurlijk en doorleeft voorkomen en vertoont alle natuurlijke markeringen van de oorspronkelijke huid. Het voelt zacht en delicaat aan.  

Nadelen van pull-up leder;

Pull-up kan erg lastig schoon te maken zijn en het vervuilt erg makkelijk. Het kan ook verkleuren als gevolg van zonlicht en er uiteindelijk te doorleeft uit gaan zien.  

 

Pull-up leder, de lichte coating zorgt voor het "pull-up" effect

 

 

Nubuck en Suède

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen nubuck en suéde.

Nubuck is een vol aniline nerfleder welke licht opgeschuurd is om het een fluwelen uitstraling te geven.

Suède is een splitleder welke opgeschuurd is, dit geeft een veel grovere pool, meer als tapijt 

Voordelen van Nubuck en Suède;

Nubuck is erg natuurlijk met een heerlijk zacht gevoel, dit geldt in mindere mate voor suède vanwege de grove pool. 

Nadelen van Nubuck en Suède;

Nubuck is erg lastig te onderhouden en schoon te maken vanwege de open structuur en omdat het geen beschermende laag heeft. De kans op vlekken is hierdoor groot.

Suède kent dezelfde problemen, doordat het een splitleder is wordt suède voornamelijk toegepast in kleding en schoeisel, voor meubilair is het niet duurzaam genoeg.

 

 

Geschuurd leder, waardoor er een pool ontstaat.

 

 

 

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein